„Tolkien hudby“ a „mistr detailu“ v legendách o upírech

207
Za Frûmi: Legends Act 2: Vampires
(CD, WAER004, Waerloga, 2004)

Za Frûmi: Legends Act 2: Vampires

CD, WAER004, Waerloga, 2004
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Simon Kölle je posledním opravdovým vizionářem a jeho vize jsou velkolepé a vskutku epické. Je to „Tolkien“ hudby. O posledním albu Za Frûmi říká: „Legends Act 2 – Vampires představuje 10 písní instrumentální hudby o dvou upírech (pět pro každého). Je to temné, upír Jakesh se brodí krví a hudba tomu odpovídá – nálada a pozadí jsou velmi orchestrální, neoklasické a gotické! Z mého pohledu jsou to nejlepší písně, které jsme pro tohle album napsali. Skladby 6-10 jsou o upírce Rianji, strašlivé královně a vůdkyni rozsáhlého kultu na východě. Písně jsou opět velmi temné a orchestrální, ale s nádechem Dalekého Východu a tóniny pocházejí z východní hudby. Na Za shum ushatar Uglakh jsou dvě skladby o upírovi Ismaelovi a mnohým se líbily. Chtěli jsme jít dál a zabývat se upíry hlouběji a pokusili jsme se složit opravdu upírskou hudbu!“

„Simon Heath je pravý génius, jakmile se začne zabývat hudbou. Nevidíte ho moc často dělat něco, v čem není dobrý. To je jeho osobnost. Jeho skvělé stránky vystoupí na povrch tehdy, když začne přemýšlet o hudbě a pak je tak rychlý, že začne chrlit ideje, když dostane inspiraci. Je mistr v mixování a v práci s detailem a designem,“ říká o něm Simon Kölle.

Jedna z nejlepších nahrávek Za Frûmi, jež můžete od nich slyšet. Jde o velmi odlišnou hudbu tohoto proudu, kterou skládají dva Švédi – Simon Kolle a Simon Heath, kteří jsou srdcem Za Frûmi. Není úplně lehké hudbu popsat. Ale můžete říci, že je to dobrá, velmi dobrá hudba. Za Frûmi mají vynikající melodie a skvěle  je uplatňují. Zvuk je unikátní.

Prvních pět písní je o osamělém, trochu šíleném a mocném upírovi jménem Jakesh. Jeho příběh je velmi dobře propracován v bookletu, proto není třeba se zde o něm šířit, ale hudba je beze slov. Z pěti skladeb o Jakeshovi mi připadnou jako nejlepší: „Through Jakesh Eyes“ a „Halls Of Madness“.

Písně o Rianji mají velmi dobré kmenové bubny a melodie, jež shledávám cizími a zvláštními. David Purdie píše pro Japanese Musical Zone, že je to „…téměř jako dobrý japonský jazz. Ale jazz to samozřejmě není! Je to daleko lepší, než kterýkoliv jazz, který jsem kdy slyšel!“

„Through Jakesh Eyes“ je vlastně cover-verzí skladby určené prvotně pro nedávno vydanou 2CD kompilaci LUST FROM THE UNDERWORLD, kde ji uslyšíte v původní a nepoměrně zvukově bohatší podobě. Doporučené skladby ostatně najdete na konci recenze jako linky ke stažení; skvělá je „Shadow Twin“, „The Feast“, ale „Crematoria“ je opravdová temnota. Kostelní varhany a ponurý nápěv.

Písně o Rianji mají jemnou etnickou instrumentaci na flétnu a strunné nástroje. Občas to někde připomene staré dobré Jethro Tull, ale ti nikdy nešli do hloubi temných hvozdů svých démonů…

Za Frûmi na tomto albu posunuli svoji hudbu ke zcela nové dimenzi a Legends Act 2: Vampires jenom přetékají emocemi, neuvěřitelným nábojem a nepopsatelnou krásou.

Za Frûmi nemají jenom „Za Frûmi ságu“, na to, milí čtenáři, nezapomeňte! Nejprve jsme se setkali se srdnatou skupinkou orků se strašlivým vůdcem Uglakhem v čele. Co se s nimi stalo po albu Tach? To brzo zjistíme na příštím CD Za Frûmi, které – jak ohlašuje Waerloga Records – se bude brzo nahrávat ve studiu jako 3. kapitola ságy „Za Frûmi“!

Booklet: obrázek na titulní straně je vskutku jedinečný: vidíme na něm nebohou oběť jakéhosi démona, který se potměšile krčí na její hrudi, kterou drtí svojí patou.

Texty, jak již bylo řečeno, vám mnohé napovědí.

Jaká je budoucnost těchto dvou mužů?

Simon Kölle k tomu říká:  „Doufám, že Za Frûmi budou vzpomínáni jako mnohostranná kapela mnoha možností.“ Odkazuje rovněž na projekt AL: „Již teď víme, že budeme jednou z mnoha VELKÝCH kapel, které se ocitnou na cd, jež bude holdem Aleisteru Crowleymu.“

Simon Kölle připravuje pod svým vlastním projektem Musterion dlouhohrající album (s pracovním názvem The Black Lodge) věnované fenoménu Twin Peaks a některým dalším mystickým jevům, což jen odpovídá řeckému slovu tvořícímu jméno tohoto projektu. Na již zmíněné kompilaci LUST FROM THE UNDERWORLD přispěli Musterion skladbou „The silver mirrors of your eyes“, kterou kritik časopisu BLACK Magazin Thomas Wacker označil za nejlepší skladbu celé kompilace!

© LvcSan
© okultura MMIV & 20=

*