U moře

148
As If: Havet (CD, gterma045, gTerma, 2015)
As If: Havet
(CD, gterma045, gTerma, 2015)

As If: Havet (CD)

gterma045, gTerma, 2015
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

 

Další novinka švédského vydavatelství gTerma má podivný název. As If je však pseudonymem dánského hudebníka Kennetha Wernera Jensena, který celé album sám nahrál.

Název alba vznikl podle města Havet, administrativně je místo zařazeno do oblasti Harryda Kommun, Goteborgs och Bohus Lan, Švédsko.

Jinak se v názvech dvanácti, vždy zhruba sedmiminutových skladbách, mísí (asi) dánská slova s anglickými, která vyjadřují vždy nějaký přírodní jev – Horizont, Pláž, Bouře, Léto. K tomu nabádají i krásné fotografie vydavatele Johana Rehna, byť poněkud ponuré a smutné.

Hudební styl osciluje mezi dubem, ambientem a technem, což celkem překvapuje u tohoto vydavatelství orientovaného především na ambient a tibetské inspirace. Ale kde pořád brát takovou hudbu?

Asi nejvíce tu máme dubových skladeb. Ty jsou sice v tanečním rytmu, ale zároveň obvykle klidné, takže atmosféra CD je v pohodě, žádná agresivní hudba. Vše je hráno samozřejmě na syntezátory a tím že je využíván rozmazaný, zastřený zvuk, vzniká i pocit jakési zasněnosti, či spíše lucidnosti.

Album tedy může vyhovovat i těm, kdo usilují o změněné stavy vědomí. Stavba skladeb je celkem jednoduchá, žádné vrstvení ploch jako třeba u Roache, obvykle spolu komunikují dva motivy. Také se podařilo všechny skladby sjednotit v celistvé album, takže myslím, že zájemci o tento hudební styl budou jistě potěšeni.

Uložit