Oceánem hvězd

208
Lucette Bourdin: Retrospective (CDr, DDR#304, Dark Duck Records, 2014)
Lucette Bourdin: Retrospective
(CDr, DDR#304, Dark Duck Records, 2014)

Lucette Bourdin: Retrospective

CDr, DDR#304, Dark Duck Records, 2014
Distribuce v ČR: HORUS CyclicDaemon

 

U nás možná ne tolik známá francouzská malířka a skladatelka Lucette Bourdinová stačila natočit kolem 20 sólových alb.

Narodila se v malém městečku ve východní Francii a záhy se u ní projevil výtvarný talent. Její obrazy jsou výrazem nitra, jak ostatně u většiny umělců, kteří pracují srdcem. Lucette používala velmi ostré, syté barvy a plné, ohraničené plochy u svých krajin. Zároveň v sobě obrazy mají jakousi naivitu a zjednodušení ve tvarech. V něčem mi připomínají Jana Zrzavého, ale ten užíval naopak barvy velmi jemné. Později využívala tyto obrazy též na obálky svých alb.

Ve svých 28 letech se Lucette Bourdinová provdala do jižní Kalifornie, kde také její obrazy měly velký úspěch. Avšak hudbu v podstatě začala skládat, zřejmě jako jakousi psychoterapii, když se dozvěděla, že má rakovinu prsu.

Působila dlouho u labelu Earth Mantra zaměřeného na relaxační a new age hudbu. Do své smrti v roce 2011 stačila natočit, jak jsem již zmínil, kolem 20 alb.

Hudba na tomto albu je ovšem kompilací z více alb, kterou sestavil a vydal v roce 2014 label Dark Duck Records Stephen Philips na její památku.

Máme tu 11 skladeb, většinou o délce sedmi minut, s jednou desetiminutovou, Flight Through Infinite Stars. Lucette užívá celkem podobnou skladebnou strukturu u většiny z nich. Jde o hudbu relaxační, to znamená, že je pomalá, často doslova táhlá a výjimečně s rytmem. Neužívá žádných disonancí ani pauz. Spíše jde vždy o harmonické plochy, které buď samy nesou melodii, nebo se z nich občas vynořuje. Ale není to samostatná melodie s doprovodem. Máte pocit jakýchsi nádechů a výdechů, nespěchání, cesty do nitra, jak to bývá u ambientu, spočinutí a pohody.

Je to velmi příjemná hudba, která by mohla stále pokračovat, a vy byste se jí cítili doplněni, jako by k vám patřila. Jen mi někdy připadá trochu smutnější. Ale toto album je opravdu výborně, jednolitě sestaveno.


 

Uložit