Strašidelná ryba

245
Daemonia Nymphe, Louisa John-Krol, Nikodemos Triaridis: Ghost Fish
(PRIK089, CD, Prikosnovénie , 2005)

Daemonia Nymphe, Louisa John-Krol, Nikodemos Triaridis: Ghost Fish

CD, 41:45, PRIK089, Prikosnovénie 2005
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Dvojice kmenových umělců stáje Prikosnovénie, kteří se poprvé sešli na jednom nosiči. A jako třešnička na dortu další Řek Nikodemos Triaridis, který měl výrazný vliv na výsledný tvar kolaboračního alba. Oba spíše vyklidněné protipóly na albu překvapí tím s jakou chutí si vyhrnou rukávy a od podlahy si zarockují.

Zboostrované elektrické kytary, výrazně přímočarý vokální projev Louisi a tu a tam pěkně úderné bicí. Tomu se říká razantní vystoupení ze zaběhlé role. Nutno ihned podotknout, že velmi vydařené. Ze sedmi kreditů Nikodemose na výsledné podobě hádám, že výchozí živelný popud vyšel právě od něho.

Razantní polohy alba jsou pentleny různými folkovými atributy (houslová nebo flétnová sóla) zatímco v jemnějších polohách se více blížíme tomu, co především od Australanky známe především – zasněný soft darkwave folkrock s nakažlivě snivou náladou.

Přes všechna překvapení si na desce asi nejvíce cením přirozené semknutosti materiálu. Z alba Ghost Fish cítím podobně svěží vítr jako z přeměny folkrockerky Suzanne Vega na odvážně experimentující popařku mezi alby Solitude Standing a 99.9F°.

Novátorství, čerstvý vítr, uvolněnost a hlavně radost z hraní je cítit i z této řecko-australské kolaborace.
Víc takové muziky!

Více informací:

Uložit