Afro-Celt Sound System v balkánském stylu…

171
Lumin: Hadra
(World Class 11312-2, Hearts of Space, CD)

Lumin: Hadra

CD, 9 skladeb, World Class 11312-2, Hearts of Space
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Lumin je ideou multi-instrumentalisty Jefferyho Stotta, dlouho působícího v sanfranciské ambientní etno-trance skupině Stellamara, dále to byl Michael Emnanau, acid jazzový entusiasta s pochopením pro hudbu jihovýchodní Asie, a kazachstánská vokalistka Irina Mikhailova, žena s úžasným rejstříkem a hloubkou citů.

Lumin mísí rytmy severní Afriky a polyfonické vokální styly východní Evropy, zvuky jsou někdy trochu bipolární, ale v dobrém smyslu, alternují mezi lehkými, ambientními výpady jako ve skladbě Stojnele‘ Stokole, skříňka plná nálad, jež umožňuje ukázat expresivní vokál Mikhailové, a Stiga, naladěná do klasické indické groove a samotná melodie připomene Within You and Without You George Harrisona a skladby jako Amok, které alternují mezi mnohostopou nahrávkou hlasu Mikhailové a tvrdě vyhraněnou linií techno rytmu, a Iz Pod Duba, která je směsicí hyper-kinetického rozníceného zpěvu Mikhailové s arabským názvukem.

Exotické, erotické a zřejmě také halucinogenní.

Až si tuhle muziku pustíte, nepřestanete tancovat! Jó, je to zábava tancovat na tohle! Opravdovou šťávu představují skladby Zamak, Garden s jasně znějícím cymbálem, Meta, která je provedena s mistrovským švihem hyperaktivním programem pro bicí a (prohnaně zacyklovaná, s tably a čistě elektronickými tóny) proložená vrstvami teplých syntetických spršek, a konečně New Moon, Hilal.

Trance grooves, středovýchodní a východoevropské zpěvy, etnické perkuse – už to by stačilo, ale když se k tomu připojí ještě exotický hlas Iriny Mikhailové, hlavně ve vysokých polohách, pak je to opravdu něco! Může to znít divně, ale víte, že tyhle nádherné zpěvy použili pro soundtrack do televizních show? Pobuřuje to nějak pocit pýchy žen.

Smíchejte to se skoro hektickým beatem klubové trance dance music a máte docela explosivní kombinaci. Spoluzakladatel Lumin Jeffery Stott, rovněž zakladatel skupiny Stellamara, byl časopisem Alt-Rock a Oculus označen za „chybějící článek řetězu mezi gothic a New Age“.

Až si tuhle muziku pustíte, nepřestanete tancovat!
Jó, je to zábava tancovat na tohle!

Stott studoval se skvělými muzikanty v Maroku, Egyptě, Iránu a Turecku a hraje na celou řadu tradičních nástrojů. Je to elektronický guru, a tak  Hadra představuje počítačové programování vedle oudu, yali-tamburu, darbuku, cymbál a další etnické nástroje.

Je to exotické, erotické a zřejmě také halucinogenní. Jestli jste připraveni na dobrodružství, tak to prubněte!

© San
© okultura, MMII

*

Uložit