Návrat domů

150
Solar Fields: Leaving Home (CD, inre 017, Ultimae Records, 2008)

Solar Fields: Leaving Home (CD)

inre 017, Ultimae Records, 2008
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

*

 

Opět jeden z dalších švédských hudebníků, který nám dokazuje, že seveřané nejsou chladní a umí využívat elektroniku a syntetizátory k velmi vřelé hudbě. Proto se při poslechu alba budete těšit z hudby, která vás jak roztančí, tak uvede do melancholické, až zasněné nálady, ale třeba také do meditace.

Pod pseudonymem Solar Fields se nám skrývá Magnus Birgersson. Na albu máme 11 skladeb, z nichž tři přesahují délku deseti minut a přinášejí ve svém vnitřním rozvoji mnoho osobitých zvukových experimentů a nálad. Pokusíme-li se zařadit tuto hudbu do nějakého stylu, napadne nás nejdříve elektronika. Ano, využívají se v ní především elektronické nástroje. Ale právě zde je přidáno také více akustických nástrojů. I když to není nikde vypsáno, lze rozeznat kytaru, sitár, tabla, piano a možná i jiné nástroje nebo jejich samply.

Potom bychom hudbu mohli zařadit do stylu chill out, protože se v ní objevuje hodně tanečních prvků, ale ne zase tak rychlý rytmus, nýbrž rovněž relaxační polohy. To se vzájemně velmi příjemně mísí. Dále má hodně skladeb velmi krásnou melodickou linku, takže to není taková ta typická, sférická, mystická hudba. Takovou melodii často hraje také basa a basová linka občas vede celou skladbu a zároveň jí dává svým zdůrazňováním rytmus. Skladby se pak místy dostávají do ambientních poloh, zvláště sedmá skladba (přes 12 minut dlouhá) Air Song. Její postupný vývoj vás přivede až do jakési pohádkové atmosféry.

To je na tomto albu zajímavé, že je zároveň velmi zemité i snové, taneční a písničkové, až relaxační a meditační.

Se všemi těmito výrazovými prostředky zachází Magnus Birgersson skvěle a hudba v sobě nemá v žádném okamžiku temná, chladná místa, nýbrž doslova promlouvá srdcem. Každá skladba přináší nějakou zvukovou i pocitovou zajímavost, takže poslouchejte vícekrát, budete hodně uspokojeni a oceníte tichá i velmi dynamická místa alba.

© okultura, MMX

*

Uložit