Pomalou muzikou proti hektickým časům: Spotted Peccary Music (4)

151
Craig Padilla: The Light In The Shadow
(SPM1403, Spotted Peccary Music, CD)

Craig Padilla: The Light In The Shadow (CD)

63:35, SPM1403, Spotted Peccary Music
Distribuce v ČR: HORUS CyclicDaemon

Craig Padilla je dalším z řady umělců, kterým zvlhne oko při pohledu na zachovalý analogový nástroj ze sedmdesátých let a srdce mu bije podle sekvencerového programování. Hudebník ze slunné Kalifornie se nedávno v rozhovoru svěřil, že mu k práci, usínání i odpočinku chybí více příslušné „dlouhometrážní“ hudby, a tak nelenil, přizval svého letitého souputníka Skipa Murphyho a stvořil následovníka podobně laděného, pět let starého předchůdce Vostok.

I album The Light In The Shadow má pouze jednu skladbu s pomalých vnitřním životem, jemuž vládnou hladké klávesové linky a analogové vesmírné bublání. Oba muzikanti rádi vystupují naživo a mám chuť dát ruku do ohně, že základ byl položen na některém z jejich četných domácích (rozuměj kalifornských) vystoupení.

Hlubiny vesmíru z počátku alba jsou postupně dle názvu alba projasňovány tajemným zářením, jež odhaluje nevšední pohledy do jinak ztemnělých končin vesmíru, tak jak to známe třeba od Rona Bootse, dvojice Volt nebo Dweller At The Threshold. Pomalým stupňováním (přidávají se i líné sekvencery) pak Craig dosahuje kýženého vrstvení atmosféry, kterou ale pro tentokrát nedokáže gradovat na správném místě, a nechává tak dlouhý track zbytečně rozbřednutý o 10 až 15 minut déle, než by bylo záhodno. Je to škoda, protože koncept není myšlen vůbec špatně. Posluchači lačnící pouze po dobré podkresové muzice pro činnosti již výše naznačené ale o nic nepřijdou.

*

© okultura, MMVII & MMX