Snivě ambientní podzemní prostory

140
Nimh: Subterranean Thoughts
(CD, SME0505, Silentes, 2006)

Nimh: Subterranean Thoughts

CD, 53:47, SME0505, Silentes, 2006
Distribuce v ČR: HORUS CyclicDaemon

Dalším kmenovým umělcem stáje Silentes je Giuseppe Verticchio, v hudební branži zvaný Nimh. Jeho nahrávky se dostaly poprvé na veřejnost v roce 1998, ale už dříve byl známý jako guru domácí, tedy italské ambientní scény.

Giuseppeho vlastní tvorba osciluje mezi melodickým etno-ambientem (např. spolupráce s Amirem Baghirim na albu Entities) a stařičkým hrubozrnným industriálem (viz sólové album Line Of Fire).

Desku Subterranean Thoughts můžeme situovat někam na poloviční cestu mezi oba krajní body. Pětice kompozic přibližuje posluchači atmosféru podzemních prostor. Prostor, v nichž se mísí přirozená atmosféra s nenápadnými zásahy člověka. Nepředstavujte si ihned horníka se sbíječkou, jde spíše o nepřímé, často rytmické indicie v pozadí (drobné šelesty, tlumené údery, vzdálené nahalované hlasy apod.).

Úkrokem stranou jsou pak obě části titulní kompozice, založené na klavírním motivu. V základní verzi notně zpomaleném a efekty zmutovaném do podivné doomové atmosféry s nabaleným a postupně sílícím nánosem průmyslově hlukového smogu. Obě desky Silentes ukazují, že minimal má mnoho podob a poslední slovo v této branži rozhodně ještě nepadlo.

© okultura, MMVIII & MMX

*

Uložit