Snový svět snílka H. P. Lovecrafta

420
Donald Tyson: The Dream World of H. P. Lovecraft: His Life, His Demons, His Universe
(Llewellyn Publications, 2010)

Donald Tyson: The Dream World of H. P. Lovecraft: His Life, His Demons, His Universe

Llewellyn, Trade Paperback, 336 pages
ISBN 9780738722849*

Okultní učenec Donald Tyson není neznám ani českému čtenářstvu. Vedle „okult-popíku,“ jakým bylo Věštění pro začátečníky (Beta, 2004), pak ve stejném roce přišel Tetragrammaton (Volvox Globator, 2004) a letos Zasvěcení do henochiánské magie (Grada, 2010). Ve světě H. P. Lovecrafta však není žádným nováčkem. V řadě Necronomicon Series tu byla kniha věnovaná domnělému autorovi Necronomiconu, šílenému Arabu jménem Alhazred: Author of the Necronomicon, dalším svazkem pak Necronomicon: The Wanderings of Alhazred, nato Grimoire of the Necronomicon, a v tomto roce (2010) magická příručka The 13 Gates of the Necronomicon: A Workbook of Magic (vše Llewellyn). Nyní se odhodlal zcela bez příkras probádat nezměrné a strašlivé hlubiny kosmických vizí a hororový snový svět H. P. Lovecrafta v knize The Dream World of H. P. Lovecraft: His Life, His Demons, His Universe (Llewellyn 2010), a také podivný život tohoto podivínského snílka, který vytvořil Necronomicon a mýtus Cthulhu.

[quotes sort=random number=1]

Lovecraft vyjádřil opovržení vůči magii a náboženství, a většina jeho životopisců pominula mystickou stránku jeho povahy. Dotčená kniha napravuje tuto křivdu a nerovnováhu. Najdete v ní obnažené kořeny Lovecraftových mimořádných kosmických vizí. Zkoumá zdroje tohoto snového světa s ohledem na mýtické Staré, vedle praktických esoterních vývodů ve smyslu Lovecraftovy jedinečné mytologie. Člověk se vždy nachází v zásadním konfliktu se sebou samým, ale Lovecraft žil stále na pokraji šílenství či sebevraždy. Tyson znovu odhaluje Lovecrafta, jaký doopravdy byl — snílek, astrální poutník a prorok nového věku.

HPL

V osmi kapitolách pojednává postupně o neosobní postavě HPL; stříbrné třpytce, jež jej dovedla až k bájnému stříbrnému klíči; připomene zvláštní Shakespearův verš „something rich and strange,“ jímž vstupujeme poprvé do pochmurného a zlopověstného příšeří, v němž se líhne celý mýtus Cthulhu; podivné cesty, na něž se vydával ve svých vidinách, o jejich živosti a možnosti naplnění; samotné vyzrávání snivce-poutníka, získávajícího zkušenosti v astrálním světě; co způsobila jedna malá lahvička jedu; jak HPL našel v Arkhamu malý koloniál Yog-Sothotha a odtud vyrážel na snová putování do neznámého Kadathu; kdo patřil do jeho okruhu snivců a témata v něm probíraná, až po jeho gentlemanský odchod.

S. T. Joshi, jedna z hlavních autorit ve věci HPL a jeho hlavní životopisec, k této knize řekl:

“Snový svět H. P. Lovecrafta je provokující a intelektuálně stimulující knihou. To, jak mísí spolehlivé životopisné údaje a kritický vhled, připraví čtenářům HPL pamlsek.”

Uložit