Návrat na kouzelný ostrov rajských zvuků…

230
Djen Ajakan Shean: Crows Heading For Point Blank
(mCD, XUS03, Limited Edition, Amplexus, 1995)

Djen Ajakan Shean: Crows Heading For Point Blank

mCD, XUS03, Limited Edition, Amplexus, 1995
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Tento extatický ambient napsal Djen Ajakan Shean během června 1994. Nahrávalo se a mixovalo v Serenity Studio v Belgii a s Djenem spolupracoval i známý ambientní mág Vidna Obmana, který tento projekt i produkoval. Djen k tomu řekl:

»Stefano Gentile mě požádal, abych přispěl do jeho limitované umělecké série mCD. Neváhal jsem a začal pracovat na nové hudbě, avšak abych dostál mimořádnému umění Stefana, vybral jsem nakonec jen tuhle skladbu, která byla zároveň součástí CD Lucubration, je to kompilace kompozic, kterou jsem připravoval už mnoho let. Zvláště bych chtěl poděkovat lidem z D7 a Vidna Obmanovi za jejich neustálou podporu a přátelství a inspiraci, která mě popoháněla v práci na mé hudbě, když mnou zmítaly pochyby. Doufám, že tohle debutové CD potěší jejich ucho.«

Málokdy se poštěstí najít takovou kolekci bez nadsázky vynikající hudby, jakou prezentuje právě italský label Amplexus. Byl-li konec 80. až začátek 90. let ve znamení new-age hudby, pak přestože některé nahrávky pocházejí ze zhruba stejné doby, přesto je tu něco, co je výrazně převyšuje. Je to vědomá hudební kreace, prožitek a v neposlední řadě jejich mimořádné technické provedení. Kvalita nahrávek je další plus.

(zadní strana bookletu)

Grafická kompozice celé kolekce edice Amplexus je velmi vytříbená. Kvalitní těžký papír, barevný tisk na A5 formátu. Jediné, co kalí nyní pomyšlení, jest to, že byla rokem 2002 uzavřena a žádný další titul již z této dílny nevzejde. Nahradí ji Weird Amplexus a lze si jen přát, aby to byl plnohodnotný nástupce.

Pro mě osobně bylo toto setkání něco jako návrat na kouzelný ostrov rajských zvuků. Cítím v tom tropickou bujarost (přes poklidný ambientní začátek), která se projeví podvakráte ve středu skladby rytmickou strukturou podobnou hudbě z Jávy, ale pokud někdo chce při NĚČEM meditovat, pak je to právě tenhle titul, resp. kterýkoliv z této edice limitovaných a ručně číslovaných mCD. Djen Ajakan Shean se také na oplátku podílel na CD Vidna Obmany Parallel Flaming, které vyšlo roku 1994 u labelu Multimood.

Vůbec se nedivím, že řada z nich je již vyprodána a ty, co jsou ještě v nabídce, nečeká vbrzku nic jiného. Když vidím, jak se ve známých obchodech nabízí stále stejné new-age zboží a obnošená jména produkují stále stejné variace na vyčpělá témata a lidé chodí kolem v naději, že potkají třeba právě tuto desku, říkám si, dostane se k nim???

Čeho tedy litovat? Že jde u všech titulů edice Amplexus jenom o mCD s maximální délkou kolem 22 minut… Já se ovšem těším alespoň z těch 21 minut!

© okultura, MMII & 20=

*

 

Uložit