O zpustlých místech a městské džungli

147
Ron Boots: Of Desolate Places And Urban Jungles
(XUS09, Limited Edition, Amplexus, 1997, mCD)

Ron Boots: Of Desolate Places And Urban Jungles

mCD, XUS09, Limited Edition, Amplexus, 1997
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Svítání nad touto smutnou krajinou otevírá meditativní ambient, pak se náhle otevře rajská zahrada našich představ a ze snové džungle začnou vyskakovat zvuky rajek a z dálky nastupují bubny.

Pokračujeme v mapování stejnojmenné edice labelu Amplexus, tentokrát se zastavíme u skladby Rona Bootse s názvem Of Desolate Places And Urban Jungles. Nahrával ji od října do prosince 1996 ve studiu Dreamscape v Eindhovenu v Holandsku a sám si na něm zahrál na syntezátory, enviRONmentálie (míní tím pravděpodobně různé etnické nástroje, zejména velmi živé a agresivní didgeridoo) a obstaral samplování. Zdatně mu vypomáhal Harold van der Heijden na elektronické a akustické bicí a deštnou hůl.

Co tedy je vlastně hudba O zpustlých místech a městské džungli? Mám dojem, že této hudbě musí rozumět u nás každý, kdo sám bydlí v „krásných betónových ostrovech“ (J. G. Ballard) nebo kolem nich aspoň denně jezdí. Svítání nad touto smutnou krajinou otevírá meditativní ambient, pak se náhle otevře rajská zahrada našich představ a ze snové džungle začnou vyskakovat zvuky rajek a z dálky nastupují bubny. Už to není svítání, ale nad horizontem se objevuje proužek slunečního kotouče. A pak najednou se vyloupne celý a krajina se topí ve světle. A v záři toho slunce se najednou objeví věci, o nichž jsme nikdy neměli ani tušení.

Cizí tvary, cizí myšlenky, cizí těla – ale už někdy viděná, a vzpomínky tolik bolí.

Paměť je onanie.

Hudba se stává nástrojem nového myšlení, vnímání zaplavují emocionální ikony.

Kliknete: bolest, kliknete: radost, kliknete, život, kliknete: smrt, kliknete: …

Z prostředí vyrůstá trance a vy nasloucháte úžasnému extatickému ambientu.

Nostalgie stromů za okny spadlých činžáků… Zvukové prostěradlo, které nás každý den našeho života přikrývá. Vtahuje nás do rytmické hypnózy a zvukových ploch. Jenže slyšet je něco jiného než poslouchat. Ticho ve svých srdcích neuslyšíte nikdy.

*

© San
© okultura MMII & 20=

Uložit