Daleký Orient

183
Al Gromer Khan: Far Go: Raga And Ambient Studies
(CD, 4030218009812, RASA Music, 2013)

Al Gromer Khan: Far Go: Raga And Ambient Studies (CD)

4030218009812, RASA Music, 2013
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Po roce přichází německý hudebník Al Gromer Khan opět s novým albem. Již přes deset let si je vydává ve vlastním vydavatelství Rasa Music, případně spolu s vydavatelstvím Zustand. Občas se ještě přiživí americký label New Earth Records, ale ten vznikl v Německu původně jako Tao Music a tehdy byl asi jako německý hudebník nablízku.

Al Gromer Khan si vytvořil vlastní osobitý styl, podle nějž ho dobře rozeznáme. Dlouhá léta studoval u indického gurua Imrata Khana hru na sitár a díky tomu mu byl asi jako jedinému, kdo není z Indie, udělen titul Khan za jeho jméno. To značí, že byl přijat do této konkrétní školy – ghárany, která své učení předává pouze z otce na syna.

Velmi brzo v Evropě zjistil, že o hru na sitár zase tak velký zájem není a že musí přidat své zkušenosti z dalších hudebních stylů. Již od mládí byl však zaujat klidnou hudbou a indické zkušenosti se k tomu přidaly, takže se pro něj stal nejzajímavějším stylem ambient. Tímto způsobem obohacoval své kompozice obdobně zaměřený Klaus Wiese.

Al Gromer Khan však chtěl obojí spojit velmi kompaktně, aby jedno z druhého „nečnělo“. Začal tak na svých albech postupně vytvářet vlastní styl, který u posluchačů vyvolává pocity jakéhosi zasnění, zastavení se v čase, nostalgie, někdy až lenosti. Objevují se v něm polohy počátečního ambientu Briana Eno, kdy vše plyne a nikam nespěchá. V tomto klidu občas zazní krátké fráze sitáru, někdy také recitace jeho ženy Ute. Skladby nejsou dlouhé, tak do čtyř minut, ty delší do deseti minut.

Přesně o toto se opět pokusil na tomto novém albu Far Go: Raga And Ambient Studies, jehož podnázev zní česky právě Rága a ambientní studie. Všechny tři rágy na CD jsou však krátké, do pěti minut, a i v jejich případě jde o spíše ambientní inspirace, které se nesnaží o klasickou indickou strukturu rág.

Myslím, že Al Gromer Khanovi se jeho záměr podařil a uslyšíte jedno z jeho nejlepších alb.

Uložit