Gianluigi Gasparetti (1958–2013)

840

OophoiGianluigi Gasparetti, známý více pod svým pseudonymem Oöphoi, zemřel 12. dubna 2013 po dlouhé nemoci. Byl to významný hudebník na poli ambientní hudby, kterou pomáhal spoluvytvářet a vtiskl jí svým dílem nezapomenutelnou podobu.

Hodně znám bude i svojí redaktorskou prací na italském časopisu Deep Listenings, věnovanému ambientu a hluboké atmosférické hudbě, kde vedl rozhovory s řadou slavných ambientních umělců včetně Steve Roache a Michaela Stearnse.

Hudbu Oöphoie lze charakterizovat jako statickou, organickou a minimalistickou. Vzbuzuje pocit pevnosti tesané až do podoby monolitu, do níž často integruje meditativní a spirituální kontext. Mezi jeho výrazové hudební prostředky patřily syntezátory, tibetské mísy, flétny a procesované hlasy, jeho nahrávky měly relativně střídmé harmonické variace.

Celá řada jeho nahrávek vyšla u slavného amerického ambientního labelu Hypnos. Mezi těmi posledními bychom měli vzpomenout hlavně znovuvydané album The Path of White Clouds projektu Nebula, což byla svým způsobem ambientní “superskupina.” Z jistých důvodů někteří umělci nahrávali pod jménem Nebula, což se pak u této reedice lehce upravilo do výsledné podoby jako Nebulæ. Klaus Wiese zemřel v průběhu příprav reedice.

Gigi a Kristián Kotarac
Gigi a Kristián Kotarac

Když před nedávnem zemřel Kristián Kotarac, vzpomněli jsme alba Oöphoi & Paul Vnuk Jr.: Dreamfields (CD), které vyšlo u jeho labelu Nextera.

Další spoluprací Oöphoie, tentokráte se Serenem Fforddem, ambientním umělcem z Walesu, jehož dílo Gigi představil světu na svých labelech Umbra & Penumbra. Povzbudil i Mikea Griffina, aby jej vydal na Hypnosu, což poté mezi nimi ustavilo vřelé přátelství. Seren Ffordd & Oöphoi měli za sebou úspěšnou spolupráci a dokončili práci na druhém CD. Původně se mluvilo i tom, že by to mohlo být double CD, ale disky by měly tak odlišnou zvukovou podobu, že se rozhodli vydat je zvlášť.

V současné chvíli se připravuje druhé album Serena Ffordda & Oöphoie, The Dreaming Waters, které vyjde u labelu Hypnos v roce 2013. Fanoušci hudby Oöphoie budou mít to štěstí, že uslyší dílo celé a možná je ještě pár kousků, které spatří světlo světa, když Oöphoi nyní své oči pro tento svět zavřel…

Uložit