Hluboko uvnitř

122
Enh: Body Of Blue (CD, gterma022, 2013)
Enh: Body Of Blue
(CD, gterma022, 2013)

Enh: Body Of Blue (CD)

gterma022, 2013
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

*

Švédské vydavatelství gTerma  připravilo zase několik nových titulů. Mezi nimi i album Body Of Blue od skladatele s podivným pseudonymem Enh. Skrývá se za ním britský DJ Ian Handsley, který působí často v japonských klubech, hlavně v Ósace. To je ale asi vše, co nám o sobě sděluje.

Čekali byste tedy asi hudbu hodně rytmickou, případně něco z disca či techna. Toto CD je však zcela jiné, velmi zamyšlené a citlivé. Přináší deset skoro stejně dlouhých skladeb, jen dvě vybočují svou délkou skoro deseti minut.

Zatímco první tři skladby se nesou zhruba ve stejném, mírně rozverném jemně rytmickém duchu, čtvrtá od Aidana Knighta, která je Enhovým remixem, která patří mezi ty delší, se řadí k typicky ambientním. Skládá se v podstatě ze tří dronů. Jeden je jakýmsi hlubším chvěním po celou dobu, druhý opakujícími se vzdálenými nahalenými hlasy, třetí vyšším jemným ťukáním na struny. Teprve někde za polovinou skladby do toho všeho proniká téměř neslyšitelná, táhlá melodie. Nakonec se vše pohltí do jednoho proudu a mizí.

Pátou skladbu složili spolu Enh a hudebník užívající pseudonym Vital. Také ta se drží přerušovaným tónem na jednom tónu, okolo nějž proplouvá jemná plocha.

I šestá skladba se zvláštním názvem Cicadarama je v dronovém stylu. Jeden je rytmičtější, ostatní houpavé a v intervalech je obaluje několik tónů. Pak následující Shipping je opět drone ambient. Jeden drone se chvěje, druhý opakuje střídavě táhlé tóny v kvartě, třetí drží jeden tón a čtvrtý sekaně postupuje po tónech nahoru a dolů. Celé je to s určitým napětím, ale klidné. Po tomto všem je Line Memory křišťálově průzračné.

Nádherné dílo Deep Inside, které přichází pak, je remixem Drew Moona. Tato nejdelší skladba má v sobě klidný tepot, plynutí, občas vyvstávající melodii, v pravidelných intervalech jakési podpoření základu kratičkou hlubší frází, po celou dobu jakoby zněly v pozadí zvony a příjemné tóny omývání. Já osobně bych tím CD zakončil, ale ještě tu máme jednu Within You se samply andělských chórů a jakýmsi třepotáním  křídel (možná těch andělů). S nimi pomalu odplujeme, či spíše odletíme, do ztracena.

I když není CD úplně jednolité, velmi se povedlo.

*

Uložit