Noční vánek

203
Havdis: Nightbreeze (CD, gterma033, gTerma, 2013)
Havdis: Nightbreeze
(CD, gterma033, gTerma, 2013)

Havdis: Nightbreeze (CD)

gterma033, gTerma, 2013
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

*

Starší album zřejmě norského obchodníka s rybami Odda Jensena, který užívá pseudonym Havdis, se nese opět v tom krásném, snivém duchu jako předchozí. Nevím, proč o sobě tají veškeré své životní údaje, jistě by se o něm rádi posluchači dozvěděli více. Jisté je, že v těchto severských krajinách žije a skladby jsou tímto prostředím inspirovány. To dokládají i fotografie v bookletu, opět od Niny Benjaminsenové. Tentokrát hýří ostrými, rudými, žlutými a fialovými barvami a byly asi snímány při západu slunce.

Deset skladeb alba vzniklo v letech 2009-2013 a z nich byla potom vytvořena kompilace. Zatímco na předchozím albu The Hidden Islands jste od počátku nepochybovali o tom, že je o těch nejsevernějších místech zeměkoule, kde je věčný led a mráz, zde jde o jakýsi výlet po moři, které by ovšem následně mohlo symbolizovat vnitřní oceán naší mysli či vědomí.

Tomu nasvědčují i názvy prvních čtyř skladeb, které jsou poněkud živější než ty, co následují – Nic než bledý horizont, Tiché svítání, Když se měsíc zamiloval do hor a Blåmyra (jméno norského přístavu). Ty všechny svědčí o jakémsi pozorování a objevuje se tu i sample vzdouvajícího se moře. Hudba je sice klidná, ale není vzdušná, má v sobě jakousi těžkost živlu vody a plynutí. Ale od páté skladby Sladká, tichá osamělost se vše mění v ponoření se do sebe i v dalších skladbách, které jsou vzájemně propojeny – Pod padajícími hvězdami, Kapky na vnitřním jezeře, Noční vánek. Hudba je neuvěřitelně sférická, zcela se v ní rozpustíte a prostupuje vás hluboký klid. Jste doslova omýváni tóny.

Závěrečná skladba je nejdelší na albu, 14 minut a vyjadřuje jakousi touhu po tom, aby nám zůstal led. Má název, který je zároveň slovní hříčkou – Arcticmantra. Hudebně je postavena na drones a nad ním silně naechovaných zvucích. Má v sobě sice rozlehlost těchto oblastí, ale zároveň neklid, který se poněkud stupňuje. Trochu mi připomíná zvuk nádražní haly. Osobně bych ji na závěr tak krásného alba nedal. Celkově však je CD úžasné.

*

Uložit