Pouť k nadduši

188
Steve Brand: Over-soul (Ltd. CDr, pl0015, Pioneer Light Music, 2013)
Steve Brand: Over-soul
(Ltd. CDr, pl0015, Pioneer Light Music, 2013)

Steve Brand: Over-soul (Ltd. CDr)

pl0015, Pioneer Light Music, 2013
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

*

Album Over-soul spatřilo světlo světa na konci listopadu 2013, a to na vlastním labelu Steve Branda Pioneer Light Music. V létě nám představil svůj magnum opus, The Great Hoop, pouť do první linie prvotního šamanistického elektroakustického ambientu. Podívejme se trochu detailněji na příští vývoj jeho mistrného zvukového sochařství. Prvně musí být řečeno, že CDr Over-soul vychází s nádherně provedeným 5″ x 7″ 4-panelovým bookletem, digitálně tištěným. Obal si navrhl Steve Brand sám a první edice 50 kusů je signovaná a ručně číslovaná. Perfektně provedené a dozajista jde o dobrý tah a též cestu, kterou se lze vydat i příště, protože jak jsem se zmínil už v přecházejících recenzích, hudba Steve Branda si zaslouží lepší balení. A teď ho tu máme!!!

Over-soul sestává ze tří rozsáhlých skladeb, od 19 po 22 minut. The Wise Silence počíná tuto pouť vzdáleným vlněním drones, zní hned zpočátku docela meditativně. Třebaže rozvláčná stěna drones se otevírá jen pomalu, přerůstá v intenzivní expansivní kaskády, které se mísí s hučením giganticky nezměřitelných hlubin. Teplejší širokoúhlá panoramata se nenápadně vkrádají a půvabně iluminují celkovou náladu. Znovu se však objevují intenzivní disonantní erupce, nahoře pečlivě ošetřené a precisně v interakci s úlevnou kontemplací. Je to vpravdě monstrósní skladba!!! Kdo tohoto chlápka dokáže zastavit?

The Collective Heart setrvává v abysálních říších, spirály bzučivých drones, vysoko se tyčících, vstupují a driftují, příležitostně jsou přerušovány útržky vzdáleného bubnování na šamanský buben a pravěkým burácením. Přidávají se k tomu nebeské chóry, ovšem příračná prudkost jest vždy hotova udeřit. Dechberoucí grandiósní zóny vás obstoupí a pohrouží do vpravdě nejvýsostnějších transcendentálních sfér!!! A nasaďte si sluchátka, jinak dostanou vaše reprobedny pořádně zabrat. Mnohorozměrný ráj drone ambientu vypadá právě takto!!!

Unity se šíří docela tiše a rozvláčně, hutnější driftování vás však probere, jemně posune a nakonec postupně vynese do těžšího, mysl zatemňujícího víření, uši vám zalehnou ozvěnami a ruchy dosahujícími svého vrcholu, načež jsou skvostně prostoupeny utišujícím tichem majestátního nebeského prostoru. To je tedy závěr a další tour de force!!!

Zvuková magie je Stevem Brandem opět naplno rozezněna. Jde bezesporu o jednoho z géniů tohoto žánru – vaší niterné mysli při této jízdě zjevuje spektakulární výsostné scenérie. Neváhejte se pohroužit do této „nadduše“ (Over-soul), neboť vás při poslechu dozajista oblaží velkým zážitkem!!!

Co dodat? Příštím krokem by mělo být lisované CD, a pokud nikoliv, pak není spravedlnost na ambientní scéně.

Chad Kettering a Peter James si jako čarodějové masteringu rovněž zaslouží chválu a zmínku. A vůbec, Over-soul je s jistotou další hvězdný výkon Steve Branda!!!

*

© Richard Gürtler (9. února 2014, Bratislava, Slovensko)

Uložit