V hadích smyčkách Phra Rahu

347
Phra Rahu (2CD, gterma040, gTerma, 2014)
Phra Rahu (2CD, gterma040, gTerma, 2014)

Phra Rahu (2CD)

gterma040, gTerma, 2014
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

*

Švédské vydavatelství gTerma dlouho připravovalo projekt tohoto dvojalba. Jak je známo, tento label je hodně, už i svým názvem, orientován na Tibet a buddhismus, jehož vnitřní podstatu někteří autoři vyjadřují moderním, hudebním projevem, který lze zařadit dorůzných druhů ambientu. Také na této nahrávce se setkáváme s obojím. Zároveň se tu dále mísí přístup hinduistický a buddhistický. Námětem celého dvojalba je totiž průběh zatmění Slunce. Ten je chápán nejen astronomicky, ale též jako duchovní proces. Celý první disk CD je tedy věnován zatmění Slunce v celkem sedmi skladbách od šesti autorů. Ovšem všechny tyto skladby jsou propojeny na jednu 80 minutovou, která nemá zvláštní tracky, takže si spíše uvědomujete změnu jednotlivých přispěvovatelů. Mezi nimi jsou stabilní autoři, jimž už vyšlo CD u labelu gTerma, např. A.P., Indo, Mathias Grassow, Seetyca, David Parsons a další.

Proces zatmění Slunce symbolizuje ve védské astrologii planeta Rahu. Ta je zobrazována jako useknutá hlava nesmrtelného hadího démona, který je černý, s planoucíma očima a vyceněnou hubou, pohlcující Slunce. Aby Slunce opět uvolnil, je třeba se modlit k Višnuovi nebo přinášet oběti Buddhovi. To je námětem druhého CD nazvaného Mantry k Rahuovi. Jsou dva body, v nichž se protínají oběžné dráhy Slunce a Měsíce, tzv. severní a jižní uzel. Tím severním je planeta Rahu a jižním planeta Ketu, která je zobrazována jako zbývající část těla hadího démona. Především v Thajsku je Rahu uctíván jako Phra Rahu, přináší se mu osm černých obětí, kde všechny komponenty musí být černé. Modlitby a mantry dávají především hmotný úspěch, ale odstraňují také duchovní nevědomost.

Hudba na obou CD je tedy ambientní, velmi klidná, ale má obrovský vnitřní náboj. Např. v části, nazvané Černá ruka, která se natahuje po posluchači, je velké vnitřní napětí. Grassowovy drones přinášejí zase nenápadné přeměny, které postupně vyústí v uvědomění si toho, jak silně vás hudba do sebe vtahuje.

Obdobně je tomu i u Davida Parsonse. Parikrama a Indo zase přinášejí jakousi rozlehlost a vznešenost prostoru. Ale lepší je sledovat obě 80-minutové skladby jako celek a nezabývat se jednotlivými příspěvky, což byl jistě i záměr Johana Rehna, který toto CD sestavil, smíchal a doplnil fotografiemi sochy Rahua. Tento projekt má v sobě velkou energii.

Uložit