Zastavení času

161
Seetyca: Lieder Zum Summen (CD, gterma038, gTerma, 2014)
Seetyca: Lieder Zum Summen
(CD, gterma038, gTerma, 2014)

Seetyca: Lieder Zum Summen (CD)

gterma038, gTerma, 2014
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

*

Švédské vydavatelství gTerma vydalo nové album německého hudebníka užívajícího pseudonym Seetyca. Před rokem si je vydal ve vlastním vydavatelství mbira records.

Je na něm 16 kratších skladeb, zhruba od 3 do 5 minut, rozdělených do čtyř oddílů vždy po čtyřech skladbách. Nesouvisí to však se čtyřmi ročními obdobími. To zmiňuji proto, že podle názvů jsou náměty všech skladeb přírodní. Nazval bych to jakýmisi zaznamenanými okamžiky, které Seetyca v přírodě prožil. Spíše by se dalo říci, že jde zhruba o čtyři živly – oheň, voda, země, vzduch. Ovšem podle mystické představy o vlastnostech živlů by tomu hudba neodpovídala. Ale myslím, že to není to nejdůležitější.

První čtveřice by snad byla věnována živlu ohně. Všechny skladby jsou nesmírně klidné, postavené vždy na prostorových drones. Třetí z nich bych přeložil jako Zastavil jsem stárnutí, jediná má na albu anglický název a je nejdelší.

Druhá čtveřice by mohla být věnována živlu vody. Objevují se názvy s deštěm a ledem, ale také stromy a noci, těžko říci. Drones jsou vždy všudypřítomné a pro každou skladbu jiné. Uvnitř nich dochází k malým proměnám, ale jinak jsou skladby velmi statické.

Třetí čtveřice se jeví být zaměřena na živel země. Chtělo by se mi říci, že jsou zde drones těžkopádné a ještě více statické – a nebudu daleko od pravdy – jsou zde asi samply tibetských mís – ale opět nic není tak jednoznačné.

Například 12. skladba Bergab má v sobě zvláštní naříkavé zvuky – hodně zajímavé.

Ovšem poslední čtveřice je tudíž věnována vzduchu. Ta je vedle první opravdovým, hlubokým spočinutím. Přímo bych řekl zastavením času, tak se v nich krásně nic neděje.

Takže Seetyca nás opravdu potěšil, protože jeho album nenudí, velmi si s ním pohrál, dal do něj sebe sama.

Uložit