Poušť duše

153
Steve Roach: The Desert Collection, Vol. 1 (CD, TIM00030, TimeRoom, 2015)
Steve Roach: The Desert Collection, Vol. 1
(CD, TIM00030, TimeRoom, 2015)

Steve Roach: The Desert Collection, Vol. 1 (CD)

TIM00030, TimeRoom, 2015
Distribuce v ČR: HORUS CyclicDaemon

 

Americký hudebník Steve Roach přichází s novým albem, po kterém budou následovat ještě další dva díly. Dalo by se však říci, že jde o obchodní tah, kdy se starému zboží dá nový obal a název a prodává se jako něco zcela nového. I když všichni ví, co je obsahem, tak si myslím, že přesto po tomto novém albu i těch dalších dvou rádi sáhnou. A budou spokojeni. Já vám povím proč.

Jak vidíte, album je nazváno The Desert Collection, Pouštní kolekce, či výběr. Roachův zájem o přírodu, ekologii, Matku Zemi a o poušť je dobře znám. Zřejmě proto také na okraji Arizonské pouště žije a netají se její inspirací. A nejen pouští Arizonskou. Již v počátcích své tvorby, kdy se inspiroval australskými domorodci a jejich Dobou snění, ho fascinovala také australská poušť.

Co je na poušti tak zajímavého, když je to jen vyprahlá, písečná půda a velké horko ve dne, velká zima v noci? Myslím, že je v tom touha člověka po nekonečnu, tajemnu a hledání sebe sama.

Již v dávných dobách odcházeli různí poustevníci, súfijové i Ježíš do pouště, aby tam delší dobu o samotě pobývali a někdy dosahovali vyšších stavů vědomí nebo i objevili nové duchovní cesty. Tam najednou zjistili, že poušť není tichá, že není prázdná, že nějakým způsobem promlouvá a něco sděluje, pokud umíte naslouchat. Ve skutečnosti je poušť samozřejmě jen prostředek, který to umožňuje. Tím prostředkem může být cokoli a kdokoli, pokud se správně otevřeme. Dnes se dokonce pobývání v poušti stalo módou a jezdí tam zájezdy esoteriků a jsou pouštní couchové.

Pro nás je důležitější, že Roach natočil více skladeb pouští inspirovaných jak sám, tak ve spolupráci s dalšími hudebníky. Na tomto prvním dílu je osm skladeb, až na dvě patnáctiminutové, dlouhých kolem pěti až sedmi minut, vybraných ze čtyř dříve vydaných alb. Dust to Dust s Rogerem Kingem, Desert Solitaire s Kevinem Brahenym a Michaelem Stearnsem, Ambient Expanse, které je výběrem různých ambientních umělců a kde má Roach jednu skladbu a nejvíce je z alba Western Spaces, kde je opět s Kevinem Brahenym a Thomem Brennanem. Nedá se říci, že by šlo jen o určité období zájmu o poušť, výběr má široký časový rozptyl. Jako vždy měl Roach při výběru velký cit při sestavování pořadí.

Skladby přecházejí od tajemného lákání, přes napětí, pocit osamění, prožitek nekonečna a svého bytí, k hlubokému tichu a návratu. 73 minut alba má za výsledek úžasné vyprázdnění a spočinutí.

Jestli budou i další díly tak povedené, můžeme se na to staronové zboží jen těšit.

*

Uložit