Pacifické hlubiny

197
Urenga: Pacific Depths (CD, gterma046, gTerma, 2015)
Urenga: Pacific Depths
(CD, gterma046, gTerma, 2015)

Urenga: Pacific Depths (CD)

gterma046, gTerma, 2015
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

 

V našich recenzích švédského vydavatelství gTerma jsme se již setkali s několika alby tohoto hudebníka z projektu Urenga. Používá také pseudonym Indo, ale jinak jde o maďarského hudebníka žijícího v Budapešti jménem András Kiss.

Tentokrát ho zaujal Tichý oceán neboli Pacifik, kam se předtím vypravil pátrat po bájném zmizelém kontinentu Mu. Nevím, jak to probíhalo, protože se tímto tématem a záhadou zabývají vědci již desetiletí. Pro nás je důležité, že výsledkem je toto album Pacifické hlubiny.

Na albu máme sedm skladeb, až na dvě výjimky, přes deset minut dlouhých. Urenga měl asi štěstí, že nezažil žádnou bouři, protože všechny jsou klidné, dalo by se říci v duchu minimalismu, i když ne doslovného. Spíše jde o opakování různých hudebních frází s drobným, občasným vybočením a zase návratem. Jsou využívány měkké rejstříky syntezátorů, občas i samply jemně se vzdouvajícího moře.

Ovšem ve skutečnosti skladby vznikaly v letech 2011-2013 a každá z nich vyšla na jiném albu. Vydavatel je vybral a sestavil z nich toto CD. Pouze poslední, ústřední Pacific Depths, byla složena přímo pro toto album.

Skladby do sebe přecházejí a všechny pracují s obdobnou skladebnou technikou. Většinou tu máme statické, nepohnuté drones, a nad ním buď se opakující melodickou frázi, případně ještě nějaké zajímavé zvukové efekty, např. jakoby tříštící se křišťálové kapky vody, xylofon hraný pod vodou atd.

Z tohoto duchu trochu vybočuje předposlední skladba Oneata svou větší rytmičností, ale jinak je udržována stále klidná atmosféra. Závěr alba s ústřední skladbou bych nazval skoro velkolepým chorálem.

Myslím, že je to velmi povedené album.

Uložit