Den v ambientních dnech

167
Darshan Ambient: A Day Within Days
(CD, LSM18, Lotuspike Records, 2009)

Darshan Ambient: A Day Within Days

CD, 9 skladeb, LSM18, Lotuspike Records, 2009
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Americký hudebník – zprvu především kytarista, později též hráč na syntetizátory – hraje již od 70. let minulého století, nejdříve ovlivněn především skupinami Beatles, Genesis a Yes, později též Brianem Enem.

Proto se také  jeho hudba vyvíjela a postupně prošel více různě zaměřenými kapelami. Nakonec si dal mírný odpočinek, aby posléze od roku 1992 začal působit jako sólový hudebník s pseudonymem Darshan Ambient.

Co má jeho jméno společného se sanskrtským výrazem pro to, kdy věřící mohou spatřit světce a být požehnáni pohledem na něj, to nevím, neb do hudby se to nepromítá. Jeho skutečné jméno je Michael Allison.

Na tomto ani ne hodinovém albu A Day Within Days je devět skladeb. Trochu jsou v minimalistickém stylu, začátek u prvních dvou skladeb je poněkud popový. Skladby jsou dlouhé 5-6 minut, od třetí se vyvíjejí trochu ve stylu Harolda Budda, kde je využit zajímavý klavír, nebo Briana Ena, když zase slyšíme spíše táhlé plochy syntetizátoru.

Hudba je jednoduchá, nekomplikovaná, nejde o žádné složité vrstvení ploch. Spíše tu máme vždy nějakou hlavní melodii doplněnou plochou v pozadí, ani rytmus většinou není nikterak výrazný.

V tomto duchu se nese celý zbytek alba, které je celkem příjemné, ačkoli ničím charakteristické, čím by se odlišovalo od jiných podobných, nehledě na Allisonův zpěv v závěrečné písni.

*

© okultura, 20=
© Jiří Mazánek