Pomalou muzikou proti hektickým časům: Spotted Peccary Music (1)

155

 

J. Arif Verner: From A Distant Horizon
(SPM0603, CD)

J. Arif Verner: From A Distant Horizon (CD)

10 skladeb / 52:52, SPM0603, Spotted Peccary Music
Distribuce v ČR: HORUS CyclicDaemon

Být studiový inženýr, publicista přes technicko-studiovou část hudebního dění, a navíc ještě muzikant s ambicemi prezentovat se svojí vlastní tvorbou, není věru lehká pozice.

Nelze se tedy divit, když J. Arif Verner během své více než dvacet let trvající hudební dráhy vytvořil pouze čtyři dlouhohrající desky (jednu, Anno Domini, společně s Deborah Martin).

Jeho nejnovější sólovka From A Distant Horizon znovu, stejně jako u předchozích počinů, přináší niterně prožitý ambient, postavený především na MIDI kytarových syntézách. Jemné předivo je protkané pomalými a křivolakými akustickými kytarovými stezkami, rozpitými na žárem tetelivém vzdáleném horizontu (viz Robert Fripp a jeho fripptronics nebo podobně laděný, dnes již klasičtěji znějící Jeff Pierce).

Ve třech skladbách se uvadajícího nitkového tepu chopí hostující perkuse Mara Gueye a Jeffa Haynese a provedou něžnou masáž atmosféry. Minimum sekvencerových vložek odlišuje jeho sound od ostatních alternativců a barevnost desky jdoucí od melodických, pomale hypnotických kousků přes kytarově zřetelnější miniaturky k čistým jde až k nadýchaným ambientním fantaziím. J. Arif Verner stvořil jednolitou desku, jež je určená pro meditaci a snění v bdělé poloze, přesto posluchače nebažícího po duchovních zážitcích také přesvědčí. Velmi solidní práce.

*

© okultura, MMVII & MMX