Hudba jako medicína pro duši!

293
Steve Roach & Jorge Reyes: Vine ~ Bark & Spore
(TIM00005, Timeroom 2000, CD)

Steve Roach & Jorge Reyes: Vine ~ Bark & Spore

CD, 7 skladeb, TIM00005, Timeroom 2000
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Steve Roach a Jorge Reyes – oba vážení a uznávaní pionýři na poli neo-šamanské, etno-tribalistické ambientní hudby – vydávají plod své první spolupráce na CD po skoro 4 letech příprav.

Nahrávka zachycuje čistý, organický zvuk, který je bohatý na plodnou magickou atmosféru, jež je typická pro jejich hudbu jak v sólové, tak i skupinové podobě. Odlehlá a mysteriosní místa v srdci mexické krajiny s historickým kontextem, stejně jako halucinogenní terén Sonorské pouště v jižní Arizoně, poskytla základ, kde se tato hudba odehrává. Surrealistická směsice akustických a elektronických nástrojů – společně s hlasy a místními nahrávkami – vytváří tento hudební elixír, jeden z nejsilnějších šamanských proudů. Se záměrem stvořit bránu, jíž možno znovu a znovu procházet, Vine ~ Bark & Spore nabízí hudbu jako medicínu pro duši.

Tento disk je esenciálním záznamem toho, proč hudba Roache a Reyese funguje jako přenašeč postojů, jež prastaré kultury zastávaly k hudbě a spirituálním aspektům života, když se mísí s proudy dneška.

Hudba jako medicína pro duši.

Steve Roach a Jorges Reyes nahráli nesčetná alba sami i ves polesných projektech včetně 2 vyhlášených počinů pod názvem Suspended Memories s madridským kytaristou Suso Saizem. Jejich nahrávka z roku 1994 Earth Island vyhrála cenu Indie Award vyhlašovanou AFIM v kategorii Elektronické nástroje – Ambient, což je cena srovnatelná s Grammy ve světě nezávislé hudby. Oba umělci neustále pořádají festivaly a unikátní koncerty po celém světě, např. Jameos Del Agua, divadlo ve vulkanické jeskyni na ostrově Lanzarote, kde se Steve a Jorge setkali poprvé v roce 1991. Jejich společné záměry se brzo uskutečnily, když byli pozváni zahrát spontánní koncert po pár okamžicích setkání. To nasadilo tón jejich hudebním vztahům, jež byly vždy o zachycování pocitů na ostří nože a čistých emocí odvozujících se z intenzity ceremoniálu, mísíc dohromady improvizaci a kompoziční formy s ohromujícím seznamem nástrojů: od pre-hispánských kořenů Jorgeho (jeho „hypnotická kytara“) v Mexiku až po Stevovy neustálé inovace elektronických a akustických nástrojů. Spolu skládají hudbu, která jde za hranice všech současných kategorií a nacházejí pro ni posluchačstvo po celém světě, které rozumí jejímu nadčasovému půvabu. Některé skladby, např. Healing Temple, připomenou minulé projekty takových hudebníků, jako jsou Djen Ajakan Shean nebo Ron Boots.

Mezi příbuzné projekty patří např. album Steve Roach & Elmar Schulte: Solitaire ~ Ritual Ground (CD, Projekt: Archive, 1993) anebo zcela nový a ohromující hybridní projekt Steve Roach & Jeffrey Fayman: Trance Spirits, který recenzujeme rovněž.

Rostoucí počet fanoušků objevil hudbu „elektronického nestora“ Steva Roache. Vskutku jeho opus The Magnificent Void se dostal na první místo příznivců hard-core elektroniky. Mnoho noviců se ještě neseznámilo se šamanskými rituály Jorge Reyese, neoficiálního zástupce mexických umělců, čaroděje mystické hudby, který složil několik nejvybranějších skladeb tribal-rituální hudby na světě.

Hudba na Vine ~ Bark & Spore, jak naznačuje titul, si uchovává zřetelnou organickou přítomnost bez vykukujících mezer (The Holy Dirt 13:43), vystrkování růžků něčeho nesourodého nebo patvarů. Místo toho je dílo hladké, prostě přirozená hudba, co do záběru téměř filmová.

Driftující vlny synchronizovaných drones je stavěna vrstva na vrstvu, úžasně znovu vytváří smysl pro hloubku (např. Night Journey 13:38). Reyes, známý svojí sbírkou tisíců starověkých, originálních etnických nástrojů, tomu dodává svoji dimenzi tím, že jemně používá různá chřestítka, bubny a tuny dalších doplňků. Opravdové kouzlo začne působit tehdy, když se Reyes připojí svým mimořádným hlasem.

Do tohoto svatostánku by měl vejít každý, kdo miluje ambientně-tribalistickou rituální elektroniku.

Hudba jako medicína pro duši!

*

© LvcSan & Co.
© okultura, MMII