Pod hudebním klíčem

211
Bruno Sanfilippo: Upon Contact Reworked (CD, ad 117, ad21music, 2015)
Bruno Sanfilippo: Upon Contact Reworked
(CD, ad 117, ad21music, 2015)

Bruno Sanfilippo: Upon Contact Reworked (CD)

ad 117, ad21music, 2015
Distribuce: HORUS CyclicDaemon

Současně s CD Inside Life vydává ad21music také v limitovaném nákladu 500 kusů další album Upon Contact Reworked. Je sice nadepsáno jako dílo Bruna Sanfilippa, ale při hlubším seznámení se s obsahem zjistíte, že jen úvodní skladba téhož názvu, dlouhá 5:20, je od něj, ale šest ostatních již od dalších autorů, kteří si tuto skladbu vzali za výchozí bod svého vlastního jejího pochopení a zpracování.

Vzniklo tak zajímavé dílko o délce 37 minut, které nese pečeť jakoby jednoho autora svou vnitřní celistvostí, ale jinak se jednotlivé skladby někdy i docela liší, ač jejich délka nejvíce do 6 minut zůstala zachována.

Zde nejde o posouzení, komu se to snad lépe podařilo, jako spíše o obdiv nad tímto nápadem, který nelze považovat za remix. Jde spíše o inspiraci a naprosto svobodnou vlastní tvorbu. Jako by se úvodní skladba stala nekonečným zdrojem, z něhož lze čerpat další nápady.

Všechna zpracování spojuje pouze piano, stejná tónina a kupodivu zachování stejné atmosféry, ačkoli hudebníci neslyšeli zpracování těch ostatních. Jen sejmutí zvuku piana se trochu liší, někdy přechází až do elektronické polohy. Takže celé album působí nakonec jako více skladeb, ač jde pořád vlastně o tu samou.

Na závěr ještě ti, kdož přepracovali skladbu Upon Contact od Bruna Sanfilippa: Francesco Giannico, Olan Mill, Leonardo Rosado, Jorge Haro, Quivion a Hior Chronik.

*

Uložit