Noční spánek

151
Havdis: Novemberlys (CD, gterma, gterma044, 2016)
Havdis: Novemberlys
(CD, gterma, gterma044, 2016)

Havdis: Novemberlys

CD, gterma, gterma044, 2016
Distribuce v ČR: HORUS CyclicDaemon

Na počátku roku 2016 nás švédské vydavatelství gTerma potěšilo dalším albem, s názvem Novemberlys, norského hudebníka užívajícího pseudonym Havdis.

Jeho pravé jméno je Odd Jensen, ale jinak si střeží informace o svém soukromí. Protože už vydal několik alb, můžeme se domnívat, že by mohl mít něco společného s obchodováním rybami. Nasvědčují tomu názvy některých skladeb, z nichž vyplývá, že musel své zážitky, vyjádřené potom hudebně, nasbírat právě na širém moři. Vedle toho se také inspiruje rozlehlostí norské krajiny, osamocenými místy, přírodou vůbec, ale i mrazivými oblastmi.

Je to typický ambientní skladatel, který využívá syntezátor, samply a drones. Právě toto album to dokazuje, protože vše tam najdete. Ovšem Havdis se nesnaží být komplikovaný. Jeho hudba je velmi klidná a skoro vždy při ní můžete dosáhnout spočinutí. Rytmus obvykle využívá jen jako doplněk v určitých částech skladby, nestaví na něm jejich texturu. Spíše se snaží o táhlé, melodické fráze s dlouhým dozníváním, využitím ticha za nimi, nespěchání, tyto motivy na sebe nevrství, spíše se střídají, takže síla skladeb je v jejich prostotě a zamyšlenosti.

Tomu odpovídají i názvy skladeb, např. The Wind On A Lonely Hill (Vítr na opuštěné hoře, 18:54) nebo Deepsea Dweller (Obyvatel mořské hlubiny, 10:57) či Glass Atmosphere (Skleněná atmosféra, 13:08).

Hloubka skladeb přesahuje pouhé hudební působení, naopak nás přivádí k zamyšlení se nad sebou, ponoření se do nitra, zastavení se v čase a k velkému zklidnění.

Je to velmi povedené až do posledního tónu dotažené album k dokonalosti.

Uložit