Ve stínu stromů

206
Tor Lundvall: Under the Shadows of Trees
(CD, EAE 005, Eternal Autumn Editions, 2003)

Tor Lundvall: Under the Shadows of Trees

CD, CD | EAE 005 | Eternal Autumn Editions | 2003
Distribuce v ČR:  HORUS CyclicDaemon*

„Titul tohoto alba mě napadl jednoho letního odpoledne roku 1999, když jsem seděl na lavičce na starém hřbitově u moře v Amagansettu (stát New York). Sledoval jsem, jak sluneční světlo vrhá stíny podoby tváří na náhrobky a v dálce zahradník tiše sekal trávník, mísilo se to ještě se zvukem dětského smíchu. Poté, co jsem si poznamenal pár názvů skladeb, začal jsem pracovat s nahrávkami, v nichž jsem se pokoušel zachytit zvláštní, přesto míruplnou atmosféru toho okamžiku.“
Tor Lundvall

Under The Shadows Of Trees je titul, který dodává půvabu nejenom pár obrazům Tora Lundvalla. Album vás odnese přímo do snového světa, který umělec prezentuje i obrazově. Spousta chladivé atmosférické hudby se možná nehodí na konec léta, ale je třeba ji vnímat spíše jako ochlazující než jako psychicky studenou – prostě jako když si v supermarketu stoupnete do oddělení chlazených potravin, ale samozřejmě tohle je daleko zajímavější.

Under The Shadows of Trees #5 (Čerti)

Torův zpěv je na tomto albu s 16 skladbami nejvíce znát a zvuk vokálů je velmi dobrý, reflektuje další stylistické vyzrávání. Některá hudba vás dokáže ukamenovat, ale tahle se vznáší. Takový relaxovaný a rozvolněný přístup k temnotě činí vše daleko zlověstnější a znepokojující. Tohle je hudba, která má onu „lynchovskou“ kvalitu, jež by měla být sama o sobě doporučením.

Ve srovnání s jeho prvním sólovým CD, Passing Through Alone, je nové album mnohem atmosféričtější, méně syntezátorově orientované a představuje pozoruhodnou vyzrálost hudebního přístupu. Nový zvuk bezesporu reflektuje vliv jeho spolupráce s Tony Wakefordem ze Sol Invictus. Dark ambientní nálada zcela doplňuje Torovy novogotické snahy ve světě malby, zvukovým médiem tlumočí podobně třebas milostnou zápletku nebo skryté nebezpečí.

Under the Shadows of Trees #6 (Můry)

Tor o sobě říká:

„Elektronická a experimentální hudba nebyla něčím již akceptovaným v mainstreamové Americe v průběhu konce 70. let, a ještě i po značnou část 80. let. Bylo proto napínavé objevovat během vysokoškolských let hudebníky, kteří dělali nové věci se zvukem. Jednou z mých oblíbených kapel byli ranní OMD. Jejich první čtyři alba a B-sides kombinovaly překrásné zvukové experimenty se silným smyslem pro melodii a kompozici. Můj zájem se jednoznačně rozvíjel směrem k extrémnějším experimentátorům jako byli Coil, Cabaret Voltaire a :Zoviet*France: abych jich jmenoval alespoň pár…“

Naslouchat albu přináší velké uspokojení. Nepochybně Torovo dosud nejlepší.

*

© okultura, MMIV & MMX